Postojanka Radio kluba Snežnik na Velikem Snežniku – JN75FO

Radioklub Snežnik Ilirska Bistrica - S59DGO je bil ustanovljen daljnjega leta 1964 s strani kopice navdušencev nad radioamaterstvom s področja Ilirske Bistrice. Največja pridobitev radiokluba, še iz časa Jugoslavije, pa so nedvomno prostori v okviru Koče Draga Karolina na 1796 m visokem Velikem Snežniku.

Pridobitev prostorov v okviru planinskega doma na Snežniku, je za radioklub pomenilo veliko prelomnico, saj je društvo že v Jugoslaviji postalo znano po svojih vrhunskih rezultatih v okviru tekmovanj na 2m in višjih frekvenčnih območjih, takrat še pod znakom YU3DGO, po osamosvojitvi Slovenije pa predvsem pod znakom S59DGO in tudi S53DOS.

Radioklub ima v okviru planinskega doma na Snežniku urejene ločene prostore z lastnim vhodom ter ločeno in zvočno izolirano agregat postajo. Urejeno ima manjšo predsobo, ki služi kot shramba za razni inventar in kurivo/drva, s plinskim ter štedilnikom na drva in pomivalnim koritom opremljeno kuhinjo in jedilnico, sprejemno oddajno sobo za radioamatersko delo ter v podstrešju tudi prostore, kjer poleg shrambe anten, lahko brez težav prespi šest oseb, poleg štirih, ki si prostor za spanje lahko najdejo v kuhinjskem prostoru.

Za primarno napajanje in razsvetljavo radioamaterskih prostorov skrbi solarna elektrarna, na voljo pa je tudi napetostni inverter, ki iz enosmernih solarnih akumulatorjev nizkih napetosti priskrbi 230V 50 Hz izmenično napetost. Izključno s pomočjo sončne energije nam je uspelo oddelati več Alpe Adria VHF Contestov, pa tudi 24 urno ZRS Julijsko VHF UHF SHF tekmovanje, slednje z uporabo ene same radijske postaje brez dodatnih ojačevalnikov, kar je dokaz, da se da tudi na povsem ekološki način tekmovati z vrha Snežnika.

Poleg sončne elektrarne, ima radioklub na Snežniku na voljo tudi dizelski agregat večje moči, ki je bil največ uporabljan v tekmovalnih aktivnostih tekom konca 1990ih let, ko se je delalo na več frekvenčnih območjih hkrati in z večjimi oddajnimi močmi, največ pod taktirko ekipe Pavla Reberca - S57RA, zadnja leta pa se predvsem uporablja za pogon gradbene in druge mehanizacije, za opravljanje raznih vzdrževalnih del v okviru tako radioamaterskih, kot tudi planinskih prostorov.

Tekom lanskega leta je bil nabavljen in urejen tudi razstavljivi montažni sekcijski antenski stolp iz aluminija, ki omogoča hitro in enostavno postavitev antenskega sistema s strani manjše ekipe treh radioamaterjev, brez skrbi, da bi sistem zaradi nespretnega postavljanja ali vremenskih razmer, skupaj z antenami pristal kje v dolini.

Tekom poletja 2012, je radioklub, s pomočjo kolegov iz Radiokluba Jadran, predvsem Agarja Gorečana - S56RGA, uredilo tudi internet na Snežniku, ki je preko javne WLAN dostopne točke dosegljiv ne samo radioamaterjem, temveč tudi ostalim planinskim obiskovalcem Snežnika.

Poleti 2013 smo radioamaterji na Snežniku opravili  zamenjavo razbite sončne celice planinske solarne elektrarne, nadgradili lastno radioamatersko solarno elektrarno z modernim solarnim panelom moči 240 W, prenovili sprejemno oddajno sobo radioamaterske sekcije  s polaganjem novih  ploščic ter  zamenjavo starih miz. Postavili smo tudi spominsko ploščico Končno na svoji zemlji ter postavili spletno kamero, ki je preko naše spletne strani dosegljiva širši javnosti.

Največja težava zadnjih let, ki pesti Radioklub Snežnik Ilirska Bistrica, pa verjetno tudi precej drugih radioamaterskih društev, je pomanjkanje časa in ljudi za tekmovalno delo. Če se je društvo, tekom najboljših let, tekmovanj iz vrha Snežnika udeleževalo tekom skoraj celotnega leta, praviloma z veliko ekipo, ki je pokrivala več frekvenčnih območij, z dokaj obsežno antensko in drugo tekmovalno tehniko, temu zadnja leta ni več tako. Fokus tekmovalnega dela je tako padel na poletne mesece in krajša enostavnejša tekmovanja, kot sta Alpe Adria VHF in UHF, ki se ju je moč udeležiti z manjšo ekipo ter enostavnejšo tekmovalno tehniko in manj obsežnimi pripravami za tekmovanje.

Prej omenjenim težavam navkljub, društvu vseeno še vedno uspeva dosegati odlične tekmovalne rezultate iz vrha Snežnika, kar potrjuje tudi doseženo 2. mesto v skupni mednarodni razvrstitvi D kategorije tekom Alpe Adria VHF tekmovanja v letu 2013.

O aktivnostih radioamaterjev na Snežniku je na voljo tudi sledeča foto knjiga:

Radioamaterji na Snežniku