Infrastruktura

Repetitorji

Radio klub Snežnik je za potrebe zagotavljanja govornih radioamaterskih zvez na področju Ilirske Bistrice postavil 2m VHF in 70 cm UHF repetitor na Grmadi pri Starodu.

UHF 70 cm repetitor

Klicni znak: S55UIB
Delovna frekvenca: 438,700 MHz
Offset: -7,6 MHz
Subton  123 Hz
Echolink Node ID: 200776

 

VHF 2m repetitor

Klicni znak: S55VIB
Delovna frekvenca: 145,750 MHz
Offset: -0,6 MHz
Subton / CTCSS: 123 Hz

APRS

APRS - Automatic Packet Reporting System je digitalni radioamaterski sistem za sporočanje informacij v dejanskem času, ki omogoča:

  • Sporočanje geografskih podatkov o objektih, vključujoč tudi smer in hitrost trenutnega gibanja
  • Sporočanje meteoroloških podatkov
  • Sporočanje telemetričnih podatkov
  • Izmenjavo sporočil
  • Pošiljanje okrožnic in najav
  • Deljenje podatkov preko interneta

Sistem je bil razvit konec 1980ih let s strani Boba Bruninge - WB4APR, radioamaterja in višjega raziskovalca na Ameriški mornariški akademiji.
Tekom zadnjega desetletja, pa je sistem postal popularen tudi v Sloveniji, saj so ga podprli tudi večji proizvajalci radioamaterskih radijskih postaj, kot sta Kenwood in Yaesu. V Sloveniji pa je bilo postavljeno tudi veliko APRS digipeaterjev za namene razširjanja pokritosti s sistemom na radijskih frekvencah in APRS prehodov na internet.

Tudi člani Radio kluba Snežnik Ilirska Bistrica so aktivni na APRS, tako je bil postavljen APRS digipeater z vremensko postajo blizu vasi Rjavče, ki se oglaša pod klicnim znakom S56OA-3. V Kuteževem se pa ravno tako nahaja APRS vremenska postaja in digi, ki se oglašata pod klicnim znakom S56VCK-3. Na Snežniku, je pa od junija 2013 aktiven APRS Internet Gateway pod klicnim znakom S59DGO-5.

Povezave:
APRS Igate Snežnik
APRS Digi in vremenska postaja Rjavče
APRS Digi in vremenska postaje Kuteževo